Mėnesio archyvas: 2021 m. lapkričio mėn.

Kaip ir kada gali padėti psichologas?

PsichologasLietuvoje į psichologus žiūrima įtariai. Turbūt net savo artimiausioje aplinkoje galėtumėte nesunkiai rasti žmonių, kuriems akivaizdžiai reikalinga ar būtų naudinga psichologo pagalba, bet dėl išankstinių nusistatymų, baimės, spaudimo, yra jos atsisakoma. Psichologas – vis dar nepasitikėjimą menanti profesiją, nes manoma, kad psichologo pagalba reikalinga tik silpniems ir jei nesugebama su asmeninėmis problemomis susitvarkyti patiems, tuomet tai tampa silpnumo pripažinimu, iššaukiančiu asmeninę gėdą.

Taip, anksčiau toks požiūris tikrai buvo labai gajus ir plačiai paplitęs. Bet dabar, keičiantis kartoms ir laisvėjant mūsų visuomenėms, atsiranda ir daugiau supratingumo psichologinės pagalbos atžvilgiu. Todėl šiandien psichologo profesija – pakilime, nes psichologų reikia visiems: ir privatiems asmenims, ir sportininkams, ir darbuotojams… Tad laužant įvairias nuostatas, pažvelkime į atvejus, kuomet psichologas iš tikrųjų gali būti naudingas žmogaus gyvenime.

Depresija ir nuotaikos svyravimai

Dėl skubios gyvenimo rutinos ir kitų modernaus gyvenimo keliamų iššūkių, žmonės labai dažnai susiduria su tuo, kas bendrai įvardinama, kaip "depresija". Kartais tam priskiriami ir paprasti nuotaikų svyravimai, kurie trukdo susikoncentruoti kasdieniame ar profesiniame gyvenime. Depresiją galima gydyti vaistais, bet dažnai net psichiatrai rekomenduoja apsilankyti pas psichologą ar pradėti lankyti psichoterapijas, kad depresiją ir nuotaikų svyravimus būtų galima išspręsti iš esmės. Tai – viena dažniausiai pasitaikančių priežasčių, kodėl žmonės kreipiasi pas psichologus.

Netektys

Skaityti straipsnį “Kaip ir kada gali padėti psichologas?” »

Atsakingas metalo atliekų rūšiavimas

Kokie veiksmai yra svarbūs siekiant teisingai rūšiuoti metalo laužo atliekas?

Metalo supirkimasMetalo laužas visuomenėje yra itin opi problema. Verta pastebėti tai, kad metalinių konstrukcijų aplink mus yra tikrai nemažai. Jų galime sutikti ir techniniuose įrenginiuose, buityje, o ką jau ir kalbėti apie didelius įvairiausių transporto priemonių ir jų priedų srautus. Tad natūralu, kad dėl šių priežasčių ir turimas metalo laužo kiekis yra labai didelis. Verta pastebėti, kad ne visi žmonės sugeba ar nori jas tvarkyti tinkamai. Tikrai pakankamai dažnai galima pastebėti netinkamo elgesio pavyzdžių. Netinkamoje vietoje išmestos atliekos, nederamas jų sandėliavimas ir kitos probleminės situacijos kelia labai didelį pavojų. Tai labai kenksminga ne tik bendrai pačiai aplinkai, tačiau konkrečiai ir pačiai žmogaus sveikatai. Taip elgtis tikrai nėra gerai. Šiuo aspektu reikia pagalvoti ne tik apie save, tačiau ir aplink esančią gyvąją gamtą. Kaip galima kalbėti apie tvarios aplinkos išsaugojimą, jeigu yra nesilaikoma paprasčiausių atliekų rūšiavimo principų? Verta susimąstyti. Juk tai padaryti tikrai nėra labai sunku. Tai galima padaryti dviem, visiems pasiekiamais būdais. Galima naudoti atliekų rūšiavimo konteinerius, kuomet metalo laužo atliekos yra rūšiuojamos kartu su popieriumi ir plastiku arba metalo laužo atliekas pristatyti į metalo laužo supirkimo aikšteles. Visą tai lemia turimas atliekų kiekis. Jeigu jis nėra didelis, verta rinktis konteinerius, tačiau jeigu sukauptas kiekis į jį sunkiai tilptų ar tai būtų automobilių laužas – privalu šias atliekas nugabenti į metalo laužo supirkimo aišteles arba susisiekti su juose dirbančiais specialistai, dėl atliekų surinkimo.

Skaityti straipsnį “Atsakingas metalo atliekų rūšiavimas” »

Dirbk ir užsidirbk lengvai ir paprastai

Kam yra reikalingas darbas?

Personalo paieškaBe darbo neįsivaizduojame nei vienos savo dienos. Šiandienos skubanti visuomenė darbų kiekio neaprėpia vienu pasirinkimu. Dažniausiai užsiimama net keliomis veiklomis iš karto. Tarkime, viena veikla gali būti derinama su kita, o neretai atsitinka ir taip, kad pastarosios veiklos gali viena su kita ir nesutapti. Verta paminėti tai, kad darbo santykiams pradedama ruoštis dar nuo pirmos gyvenimo dienos. Pirmieji įgyti įgūdžiai labai svarbūs. Nors gali pasirodyti ir nereikšmingi, tačiau jie yra esminiai ir nepamainomi. Toliau vaikas pradeda lankyti darželio grupes. Tai taip pat yra labai naudinga. Nuo 1,5 – 2 metukų jis išmoksta grupinių užsiėmimų struktūros niuansų. Nors tai taip pat gali pasirodyti ne itin svarbu, tačiau atkreipkite dėmesį į tai, kad darbas grupėje tolimesniuose gyvenimo etapuose taip pat yra begalo svarbus. Jis yra dažnai pasitaikantis reiškinys, kuris dominuoja daugelyje rinkos sričių. Nuo 6 ar 7 metų prasideda oficialiojo ugdymo dalis. Tai yra vadinama klasėmis. Iš viso jų būna 12, nors gali būti taip, kad pasirinksite mokslą tik iki 10 klasės. Tai yra būtina. Kiek vėliau, po 10 klasių baigimo, galima pasirinkti mokymąsi profesinėje mokykloje. Ten vienu metu yra baigiama ir 12 klasių ir įgyjama pasirinkta profesija. O jų gali būti pačių įvairiausių, nuo virėjo iki inžinieriaus. Šiuo klausimu pasirinkimo spektras yra labai platus. Tačiau, tiems, kuriems mokslai sekasi šiuek tiek geriau, juos gali tęsti kolegijose, universitetuose ir institutuose Lietuvoje ir užsienyje. Čia profesijų pasirinkimas yra kur kas platesnis, nei tas, kuris yra siūlomas profesinėse mokyklose. Įgijus išsilavinimą prasideda darbo santykių paieškos procesas. Šiuo klausimu visuomet informacijos galima ieškoti internetinėje erdvėje. Tai lengvai galima padaryti uabpersonalas.lt. Čia lengvai galima rasti pačius naujausius darbo pasiūlymus ne tik Lietuvoje, tačiau ir daugelyje Europos šalių. Tiems, kurie siekia ne tik gero uždarbio, tačiau ir vertingos praktikos, tikrai nereikia bijoti rizikuoti. Puikūs pasiūlymai gali suteikti neįkainojamų įspūdžių ir patirties. Taip, verta pripažinti tai, kad darbas dažniausiai yra reikalingas kaip pajamų šaltinis, tačiau tikrai nereikia apsiriboti vien tuo. Patirtis ir įgyti įgūdžiai turėtų šiuo klausimu būti ne ką mažiau vertingi. Verta pastebėti tai, kad darbo pasiūlymą reikia atsirinkti labai atidžiai. Prieš siunčiant CV verta išanalizuoti siūlomas sąlygas, darbo krūvį, grafiką ir dar daugelį kitų aspektų, kurie kartu sudaro vieną bendrą darnią visumą.